Site icon Spletni časopis

Brglez odločil: Predsednika republike bomo volili 22. oktobra

V ponedeljek čez deset dni, 21.8., bo Borut Pahor lahko začel zbirati podpise za kandidaturo na predsedniških volitvah. Na ta dan se bodo namreč začeli postopki priprav na volitve.

Brglez znova: “Ne bom kandidiral”

Milan Brglez takoj po podpisu odloka o razpisu predsedniških volitev. Foto: P. J.

To je v odloku, ki ga je podpisal danes točno opoldne, določil predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC). Odlok je podpisal v prostorih narodne galerije, ker stavbo državnega zbora poletno preurejajo.

Slovenija potrebuje predsednika, ki ga odlikujejo pogum, načelnost, iskrenost, poštenost in pa odprtost, je dejal Brglez in dodal, da država potrebuje nekoga, ki se bo oglasil vedno, ko bo treba o perečih družbenih vprašanjih in dilemah zavzeti stališče. Predsednik republike je namreč vrhovna moralna in politična avtoriteta v državi, zato se mora in je prav, da svojo avtoriteto udejanja tudi s tem, da se opredeljuje do vseh dogajanj v naši državi in družbi, je ocenil predsednik državnega zbora.

Pahor in vsi drugi, ki želijo kandidirati, bodo dovolj podpisov volivcev ali poslancev za vložitev kandidatur morali zbrati najpozneje 25 dni pred volitvami. To je zadnji dan, ko bo še mogoče vložiti kandidature.

Volitve bodo v nedeljo 22 oktobra, je določil Brglez. Če bo potreben drugi krog, bo verjetno čez tri tedne, torej 12. novembra.

Brglez je ponovno zatrdil, da sam ne namerava kandidirati. O množici posameznikov, ki so javno napovedali, da bi kandidirali, pa je dejal, da pričakuje, da bo njihovo število precej omejilo izpolnjevanje formalnih pogojev.

Nestrankarski kandidat mora zbrati pet tisoč podpisov volivcev, strankarski kandidati pa tri tisoč podpisov. Kandidati strank lahko izberejo dodatno bližnjico in kandidature vložijo s podpisi poslancev.

Več:

Pred zamahom Milana Brgleza: Ve se, kdo bo predsednik republike

Exit mobile version