Predsedniške volitve: Čakanje na Milana Brgleza

Obrazce za podporo vložitvi predsedniških kandidatur je že objavila državna volilna komisija. A predsedniški kandidati, denimo Borut Pahor ali Milan Jazbec, podpisov še ne morejo zbirati. Predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) volitev namreč še ni razpisal in upravne enote podpisov na obrazcih zato še ne morejo potrjevati.

Bo ta teden, bo prihodnji?

Obrazec za podporo kandidaturi je takšen:

 

Kdaj se Kdaj se bodo priprave na volitve uradno začele,  namerava Brglez sporočiti do  15. avgusta. Neuradno je slišati, da bi odločitev lahko razglasil še ta teden ali v prihodnjem. Predsednik zbora bo z odlokom o razpisu volitev določil dva pomembna datuma: datum volitev in dan, ko se začnejo priprave nanje, to je dan, od katerega bo mogoče primakniti podpis za kandidaturo.

Da bo poskusil zbrati pet tisoč podpisov je prvi aprila napovedal veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec. Da bo zbiral podpise, pa je napovedal tudi predsednik republike Borut Pahor v pogovoru za revijo Reporter, ko je o na vprašanje, ali bo kandidiral kot kandidat SD odgovoril: »Kandidiral bom kot neodvisni kandidat. O tem sem se pogovarjal z najodgovornejšimi ljudmi v stranki. Razumejo mojo odločitev, jaz pa sem zelo zadovoljen, da me bodo aktivno podprli pri mojem prizadevanju za vnovično izvolitev.«

Pred petimi leti je bil Pahor kandidat SD. Podpise pa je zbiral tudi takrat.

Drugi še vedno brez

Že od začetka leta to, da iščejo svoje kandidate, sporočajo iz vseh večjih strank, a do danes še nobena ni razkrila kakšnega bolj uradnega.

Strankam kandidatur ni težko vložiti: zadoščajo že podpisi treh poslancev. Kandidati strank, ki podpisov poslancev ne morejo dobiti ali jih nočejo, morajo zbrati najmanj 3.000 podpisov volivcev. Nekoliko težji so pogoji so za nestrankarske kandidate: ti morajo za vložitev kandidature prepričati deset poslancev ali zbrati na upravnih enotah potrjene podpise najmanj pet tisoč volivcev.