Site icon Spletni časopis

Neetično Delo: Kako se (ne) popravljajo napake

Ta teden je časopis Delo celotni skupnosti pokazal, kako se narobe obvesti bralce, da si zagrešil resno napako. Da morajo mediji preverjati točnost informacij in popravljati napake, določajo kodeksi etike povsod po svetu. Slovenski kodeks pri tem ni zelo zahteven, pravi pa že v prvem členu preprosto:  “Novinar mora preverjati točnost zbranih informacij in se izogibati napakam. Svoje napake — četudi nenamerne — mora priznati in popraviti. V tem primeru NČR lahko presodi, da novinar ni kršil kodeksa.”

Ameriško društvo profesionalnih novinarjev ima ostrejše in natančnejše določbe, da mora novinar priznati napake in jih popraviti takoj in jasno, razgaliti pa tudi neetične postopke novinarjev samih. V izvirniku:

“Acknowledge mistakes and correct them promptly and prominently. Explain corrections and clarifications carefully and clearly. Expose unethical conduct in journalism, including within their organizations.”

Napako je Delo storilo z veliko zgodbo na naslovnici v času, ko je državi še vladala vlada Boruta Pahorja. Pravzaprav je bilo v zgodbi več napak in precej očitnih neresnic, tista za katero se zdaj opravičujejo, je pa že v naslovu.

Ko se je končal sodni postopek, ki ga je časopisno podjetje izgubilo, so objavili opravičilo. Najdemo ga na dnu pete strani v enem stavku, ki je tak:

Pa še tega niso objavili, ker to zahteva kodeks etike, spodobnost in poštenje do bralcev.

Sodišče je zahtevalo objavo popravka.

In to je to.

Če napake medij ne prizna na ustrezen in jasen način, je zelo verjetno, da ni bila in ni napaka. Da je šlo in gre za namerno zlorabo in propagando.

Časopis ima lastnika.

Kolektor Stojana Petriča, ki je član Foruma 21.

Exit mobile version