Site icon Spletni časopis

Vlada s 97.000 evri v referendumsko kampanjo za 2TDK

Za referendumsko kampanjo je vlada danes 97.000 evrov dodelila svojemu uradu za komuniciranje. S tem denarjem bo na referendumu 24. septembra poskušala ubraniti svoj zakon o drugem tiru, ki ga je koalicijska večina poslancev že uzakonila. A je obstal, ker je Vili Kovačič ob podpori opozicijskih strank (SDS, NSi, SLS, GOD…) zbral več kot 48.000 podpisov za referendum.

Denar za kampanjo iz rezerve

Denar za plačilo kampanje za zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača – Koper, je vlada poiskala, kot so zapisali, v »tekoči proračunski rezervi«. V primerjavi s Kovačičem bo vlada v prednosti, ker bo kampanjo financirala z denarjem davkoplačevalcev.

Podobno vsoto si je pred super referendumom s 96.021 evri leta 2011 za referendumsko kampanjo namenila vlada Boruta Pahorja. V zgodovino pa se je ta strošek vtisnil, ker je vseboval tudi plačilo Urški Čepin. Premier je predvajanje spotov s Čepinovo kot zgrešeno potezo hitro ustavil. Na referendumu je odločna večina zavrnila pokojninsko reformo in še dva druga zakona.

Na prejšnjem referendumu varčevali

[wp_ad_camp_2]

Na zadnjem referendumu, ki je bil decembra 2015, vlada denarja za kampanjo iz proračuna ni dala. Vladne stranke so bile takrat zelo skopuške pri prepričevanju volivcev. SMC, ki združuje 35 poslancev, je za kampanjo namenila vsega 9700 evrov. Za »družinski« referendum je z 11 tisoč evri več kot SMC sam investiral gejevski aktivist Miha Lobnik. Lobnik je s kampanjo prehitel celo vse tri koalicijske stranke skupaj: Desus ni porabil niti centa, SD pa 945 evrov. Krepko več kot vse koalicijske stranke je z 21.000 evrov za kampanjo na zadnjem referendumu porabila opozicijska Združena levica, ki je imela vsega šest poslancev. ZL je na referendumu padlo novelo predlagala. Vse te stranke in posameznike pa je s 47.000 evri prehitel Aleš Primc, ki je vodil kampanjo proti zakonu. Referendum so vladajoči izgubili na celi črti. Kar 63,51 odstotka glasujočih je zavrnilo spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki bi gejevske in lezbične pare izenačila z drugimi.

Kakšno je vaše mnenje o odločitvi vlade, da bo kampanjo za svoj zakon financirala z denarjem davkoplačevalcev, opozicija pa nima enake možnosti, lahko odgovorite v anketi:

Ali je prav, da si je vlada dodelila 97.000 evrov za referendumsko kampanjo za svoj zakon?

View Results

 Loading ...

Leben šef skupine za kampanjo

[wp_ad_camp_1]

“Vlada želi z referendumsko kampanjo aktivno vplivati na izid glasovanja na referendumu ter argumentirano nagovarjati volivce v podporo uveljavitvi zakona,” so sporočili po današnji seji vlade.

Vlada je danes imenovala tudi delovno skupino za vodenje in koordinacijo komuniciranja v referendumski kampanji, ki jo bo vodil državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo  Jure Leben.

Člani te skupine so:

Lilijana Kozlovič, generalna sekretarka Vlade Republike Slovenije;
Kristina Plavšak Krajnc – direktorica Urada vlade za komuniciranje;
Miranda Groff-Ferjančič, državna sekretarka na Ministrstvu za finance;
Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo;
Rok Jeram, sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo;
Metod Dragonja – 2TDK, d.o.o.;
Tanja Subotić Levanič, svetovalka predsednika vlade za integrirane komunikacije;
Nataša Pavšek, vodja Oddelka za komunikacijske projekte, Urad vlade za komuniciranje;
Nataša Pelko, vodja službe za stike z javnostmi na Ministrstvu za infrastrukturo.

Ta skupina bo delovala do 25. septembra 2017. Razpuščena bo, torej, dan po odločanju ljudstva.

[wp_ad_camp_3]

Več o kampanji z Urško Čepin in o zadnjem referendumu:

Kovačič: “Moralne podpore je dovolj. Potrebujemo podpise!”

 

Exit mobile version