Spletni časopis

Delo: Ko je bil Knafelc jezen, ker je neumna cenzura spodletela

(Last Updated On: 19/07/2017)

Častno razsodišče je pri presoji nenavadnega članka v Delu o tem, kako sva bila v začetku februarja iz Dela odpuščena s Sonjo Merljak, ocenilo, da je namestnik odgovornega urednik Dela Luka Dekleva prekršil kodeks etike. Svojim bralcem je z odgovornim urednikom Gregorjem Knafelcem zamolčal odpuščanja. Ko je RTV Slovenija o tem poročala, pa je za kršitev kodeksa etike obtožil kar novinarko Vesno Zadravec. Z obtožbo Zadravčeve je sam prekršil kodeks, je ugotovilo razsodišče.

Ko cenzura ni uspešna

O dogajanju na Delu je Zadravčeva povsem korektno obvestila gledalce javne televizije. A to, da je javnost izvedela za dogajanje in imena obeh odpuščenih, je urednike na Delu precej ujezilo in objavili so nenavaden članek. Videti je bil, zaradi korektnosti ga prikazujem na posnetku v celoti, takole:

 

Ta članek, ki je bil objavljen v tiskani izdaji, prosto pa je dostopen na spletnem portalu Dela, je sporočal predvsem, da je odgovorni urednik Gregor Knafelc nezadovoljen, ker javna televizija obvešča javnost o dogajanju na časopisu Delo.

Da časopis Delo bralcev sam ni nič obvestil o odpuščanju, za katerega se je Dekleva skupaj s Knafelcem odločil kot urednik, v kritiki poročanja javne televizije, ki jo je podpisal Luka Dekleva, ni omenjeno.

Tudi v tem nenavadnem zapisu, ki so ga objavili kot odgovor, sta zamolčani imeni odpuščenih: Petra Jančiča in Sonje Merljak. Še začetnic si niso upali zapisati.

Uredniško politiko, ki jo takšno izpuščanje kaže, lahko opišem z besedami: informacij tu ni, če bi radi kaj izvedeli, kupite kak drug časopis ali glejte televizijo. Tam skrbijo celo za informacije. Vloga Dela, nekoč osrednjega časopisa, pa so spremenili v to, da kritizira tiste, ki še vedo, kaj je novinarsko delo, denimo, novinarko TVS Vesno Zadravec.

Kršil kodeks, kjer je očital

[wp_ad_camp_2]

Zdaj je častno razsodišče presodilo, da je Dekleva prekršil kodeks etike točno na način, ki ga je v omenjenem propagandističnem članku očital Zadravčevi. Dekleva bi Zadravčevo poslal pred častno razsodišče, ker, kot je v svojem članku povzel izjavo odgovornega urednika Dela Gregorja Knafelca: »Novinarka se pri poročanju namreč sklicuje na lastno pisanje, ki ga kot sindikalna funkcionarka, članica izvršnega odbora Slovenskega novinarskega sindikata, zapiše dopoldne, popoldne pa navede kot vir pri svojem poročanju.«

[wp_ad_camp_3]

Zadravčeva v sporu pred častnim razsodiščem trdi, da je trditev o konfliktu interesov izmišljotina, ki je z Dela pri njej niso preverili. Novinar Luka Dekleva je na pritožbo odgovoril prek Odvetniške pisarne Zakonjšek, kar je za vrhunske novinarske profesionalce nekoliko neobičajno.

Če imaš profesionalno čisto vest odvetniki niso nujni.

Novinarki Vesni Zadravec so razsodniki pritrdili, da je Dekleva sam prekršil kodeks v določbi, ki jo očita novinarki. Kot urednik je Dekleva soodločal o odpuščanjih novinarjev, o katerih je novinarka RTV Slovenija poročala in častno razsodišče je zato odločilo: »Če je novinar vpleten v dogodke, o katerih poroča, ali je v konfliktu interesov, mora to razkriti oziroma se mora kot novinar izločiti. Ker se Luka Dekleva kljub temu, da je bil vpleten v dogodke, ni odločil za nobeno od teh možnosti, je po mnenju razsodišča kršil 24. člen kodeksa.«

Zadravčeva je Deklevi očitala kršitev še vrste drugih členov, a ji pri teh očitkih razsodišče ni pritrdilo.

[wp_ad_camp_1]

Celotna razsodba je dostopna na povezavi:

http://razsodisce.org/2017/07/vesna-zadravec-rtv-slovenija-proti-novinarju-dela-luki-dekleva/

Knafelca in Deklevo je po prevzemu časopisnega podjetja Delo za urednika nastavil nov lastnik: Kolektor, ki ga obvladuje Stojan Petrič.

Več o dogajanju na Delu v začetka leta:

Priprave na volitve: Odpustili novinarja Vatovca

OPOZORILO: Avtor je osebno vpleten v dogajanje, ki ga predstavlja

Exit mobile version