Site icon Spletni časopis

Razlog za nasmeh Zorana Jankovića

Nekdanji šef Zveze komunistov in pozneje predsednik republike Milan Kučan in ljubljanski župan Zoran Janković

Zgražanje, da je 1,2 milijona evrov za spomenik žrtvam vseh vojn in drugih grozot v Ljubljani preveč, je bilo ta teden zgrešeno. Spomenik  bo državo stal krepko več. Temelj zanj je nastal, ko je bil predsednik vlade Borut Pahor, prostor, kjer zdaj stoji, pa je našla skupina, ki jo je vodila Spomenka Hribar.

Predsednik republike Borut Pahor Foto: Robert Fojkar Komac

Da bi ga postavili, so podrli lastniške garaže za avtomobile parlamenta, kar je sredi prestolnice veliko premoženje. Pa precej normalno je, da ima parlament parkirišča.

V desetletju še milijoni za najemnine

[wp_ad_camp_2]

A ministrstva za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, to ni motilo, da projekta ne bi izpeljala. Tistih 1,2 milijona je malo v primerjavi s stroški, ki jih bo imel državni zbor in s tem vsi državljani.

Vsako leto nas bo stalo četrt milijona evrov le za nadomestne parkirne prostore. To so že pred sedmimi leti posvarili iz državnega zbora, ko je Pahorjeva vlada za spomenik zahtevala prostor, kjer so bile garaže za avte državnega zbora in državnega sveta, pa pisarne za šoferje. Prostori so bili zavarovani in nadzorovani.

Iz državnega zbora so se upirali, a so se zvrstile številne politične nestabilnosti, padale so vlade in prevladali so “višji” državni interesi, ki so jih na vrhu države poimenovali sprava in parlament je ostal brez teh prostorov.

Ta teden se je predsednik države Borut Pahor po vseh teh zapletih svečano poklonil pred slovenskim zidom objokovanja v prej precej zakotnem delu centra Ljubljane.

Kakšna posebna temeljita sprava ta najnovejši spomenik ni.

Nekdanji predsednik Milan Kučan in župan prestolnice Zoran Janković na slovesnosti v ponedeljek Foto: Robert Fojkar Komac

Nanj si politiki niso upali zapisati obsodbe revolucionarnega nasilja.

Postavljanju spomenika, s katerim bi se z napisom poklonili le žrtvam vojne, so se upirali z desne, kjer so vztrajali, da bi se morali jasno spomniti žrtev revolucije. Spomenikov žrtvam vojne, predvsem partizanskih, je po državi veliko. Nekaj drugega manjka.

[wp_ad_camp_2]

 Revolucijo država slavi

Bilo je še veliko žrtev, ko ni bilo vojne. Kar naprej jih izkopavamo. Še nagrobnikov nimajo. Med njimi je celo nekaj otrok revolucije same.

No, pravzaprav obeležje imamo: v centru Ljubljane je pred samo stavbo parlamenta na pol poti proti vladi spomenik, ki slavi revolucijo. In tam okoli je kup kipov, s katerimi slavimo revolucionarje.

Težko je slaviti in obsojati hkrati.

Ali je sprava z najnovejšim spomenikom kaj bližje, je negotovo. Morebiti za droben korak.

Za katerega je zakonodajna oblast ostala brez garaž.

Nadgradnja bi bila, če bi za kak spomin slavni preteklosti porušili kar celo stavbo državnega zbora.

 

Predsednica NSi Ljudmila Novak v pogovoru s predsednikom Borutom Pahorjem Foto: Robert Fojkar Komac

Ljubljanski župan Zoran Janković, po katerem mediji tolčejo zaradi farmacevtke, pri kateri so državni organi menda zamudili, je imel dober razlog, da se vsaj nasmehne.

[wp_ad_camp_3]

Mestni proračun je edini, ki je res zaslužil.

Mnenje o najnovejši pridobitvi, ko gre za odnos države do preteklosti, lahko predstavite z odgovorom na anketno vprašanje, izjemoma sme vsak izbrati dva odgovora:

Kakšno je vaše mnenje o spomeniku žrtvam vseh vojn?

View Results

 Loading ...

 

Exit mobile version