Erjavec: „Jaz Plenkovića ne bi niti sprejel“

„Če bi k meni prihajal s takimi stališči, da arbitražna odločba ne velja, da ne obstaja, da je potrebno določiti mejo na dvostranski način, bi se mu zahvalil in ga niti ne bi sprejel, je pred jutrišnjim obiskom predsednika hrvaške vlade Andreja Plenkovića povedal zunanji minister Karl Erjavec (Desus). Plenković prihaja na pogovor s slovenskim premierom Mirom Cerarjem (SMC). To bo prvo srečanje šefov hrvaške in slovenske vlade  po razglasitvi arbitražne odločitve.

Nima smisla o nerealnih stvareh

„Sploh ne vem, zakaj prihaja predsednik hrvaške vlade Plenković, če je zelo jasno povedal, da se ni prišel pogovarjat glede spoštovanje arbitraže odločbe, glede implementaciji arbitražne odločitve, je Erjavec odgovoril, kaj pričakuje od srečanja šefov in dodal, da po njegovi oceni nima smisla razpravljati o stvareh, ki niso realne. Erjavec je pripomnil: „Dejstvo je, da bo Hrvaška slej ko prej bo morala spoštovati arbitražno odločbo, jo bo primorana implementirana.

Na vprašanje, ali je možno, da predsednik hrvaške vlade v Ljubljano prihaja le na kozarček terana, je Erjavec odgovoril, da bo odvisno od predsednika slovenske vlade Mira Cerarja, kaj mu bo ponudil. „Jaz bi mu sigurno kraški teran in pršut, pa kranjsko klobaso,“ je dejal Erjavec.

Izjava, da zunanje minister ne razume, zakaj predsednik hrvaške vlade prihaja na obisk, je v celoti dostopna na posnetku: