Spletni časopis

Han opoziciji: Le za rušenje vlade vam gre

(Last Updated On: 30/06/2017)

„Zanimivo je, da sta se Združena levica in SDS tukaj skupaj našla. Tu se vidi, da ne gre za zgodbo o drugem tiru, ampak gre za to, da se zruši vlado.“

Tako se je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han na kolegiju predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC) odzval na pozive iz leve in desne opozicije, da bi bil referendum o drugem tiru hkrati s predsedniškimi volitvami. S hkratno izvedbo bi država prihranila kakšne tri milijone evrov, je danes opozoril direktor službe državne volilne komisije Dušan Vučko, olajšala pa bi hkratnost tudi odločanje volivcev, ki jim ne bi bilo treba v nekaj tednih večkrat na volišča. K hkratni izvedbi je z opozorilom na to dvoje opozoril predstavnik poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko in predstavnik Levice Matej T. Vatovec Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Tanko: Referendum je že bil hkrati z volitvami

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je na Brglezovem kolegiju opozoril, da je zaznal javno stališče Milana Brgleza, da hkratno odločanje „ni možno, da ni smiselno, ni higiensko, ne vem, govorili ste nekaj o časti in ne vem o čem še…“ Tanko je dodal: „Ampak primer hkratnega odločanja smo v že imeli.“

[wp_ad_camp_2]

S tem je Tanko opozoril, da je bil pred desetletjem, ko je vladala prva vlada Janeza Janše, hkrati s predsedniškimi volitvami izveden referendum o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic.

Ker so bile hkrati predsedniške volitve, je bila udeležba izjemno visoka. Glasovalo je takrat kar  997.229 volivcev. Za spremembo načina lastninjenja zavarovalnic je bilo 273.736 volivcev ali 28,88 odstotka, proti pa 674.132 volivcev ali 71,12 odstotka.

Kolegij je na koncu odločil, da bo datum referenduma državni zbor na izredni seji dokončno določil prihodnji teden v torek. Predlog koalicije je: 24 september, ko še ne bo predsedniških volitev.

Več:

Tri milijone dražje: Koalicija referendum določa za 24. september

Exit mobile version