Site icon Spletni časopis

Vezjak cenzurira Rupla: Kdaj poslati vojsko in policijo v Piranski zaliv

Ostro slovenske medije kritizira filozof Boris Vezjak, ker ne poročajo, kako mediji po Balkanu povzemajo izjave nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Balkansko razumevanje Ruplovih izjav je, da sta Slovenija in Hrvaška skoraj na robu vojne. To je po Vezjakovem mnenju vredno pozornosti.

Rupel: Kako pa zavaruješ mejo?

Dimitrij Rupel na predstavitvi svoje zadnje knjige “Železo in žamet”, v kateri je veliko tudi o odnosih s Hrvaško. Foto: P. J.

Mediji na Balkanu so povzeli Ruplove izjave, kako bi morala biti vlada Mira Cerarja, ki jo po oceni nekdanjega zunanjega ministra sestavlja kup amaterjev, bolj odločna in v Piranski zaliv poslati tudi kakšno vojaško ladjo in morda kupiti še kakšno. A pri nas, opozarja Vezjak, je vse tiho.

„Kako pa naj država nadzira svojo mejo na morju, če ne s kakšno ladjo“ se je Dimitrij Rupel nasmejal, da gre za pretiravanja, ko sem preverjal, kako ocenjuje odzive na njegovo izjavo in kaj meni o Vezjakovih kritikah medijev.

Slovenska javnost je obveščena

Vezjakova kritika molka slovenskih medijev je nekoliko komična. Že za tiste, ki Vezjakov tekst preberejo do konca. V njem namreč piše, da tisk na Balkanu povzema članek, ki ga je objavil slovenski medij: Nova24tv.

Slovenski javnosti Ruplove izjave, skratka, niso bile niti najmanj prikrite.

Objavljene so še vedno. Tukaj.  Da večina medijev ne povzema, je razlog najbrž preprost: ne želijo reklamirati konkurenčne televizije in Dimitrija Rupla. Ruplove izjave pa cenzurira celo Vezjak sam, ko ta hvali vlado Janeza Janše in kritizira vlado Mira Cerarja. Ta del namreč Vezjak, čeprav se z mednaslovom celo pohvali, da točno povzema izjave, gladko izpusti.

Kaj je izpustil Vezjak?

Vezjakov nepopoln povzetek izjave Dimitrija Rupla. Klik na posnetek vas preusmeri na celoten članek.

V Novi24TV je o izjavah Rupla zapisano več kot povzame Vezjak s:
„Dimitrij Rupel pa se boji, da je trenutna vlada Mira Cerarja premalo odločna, da bi lahko Hrvate prisilila k spoštovanju odločitve arbitražnega sodišča. “Državi bosta imeli šest mesecev časa, da implementirata sodbo, Hrvati pa imajo ob tem precej več manevrskega prostora, ker so izstopili iz tega dogovora. Hrvati imajo pač takšno navado, da tisti del sodbe, ki jim ustreza, spoštujejo, tistega, ki jim ne, pa preprosto zavrnejo. A tako se lahko obnašajo, ker jim Slovenci to dopuščajo,” dodaja nekdanji zunanji minister. “Težava je tudi v tem, ker Slovenci še vedno množično odhajajo na morje k sosedom in so pripravljeni za tistih 14 dni, po možnosti v kakšnem kampu, žrtvovati državne interese. In to je glavni slovenski problem, na nek način se še vedno nismo odcepili od Hrvaške!” Po njegovih besedah bi morala Slovenija v Piranski zaliv postaviti svojo ladjo Triglav in kupiti še nekaj novih, ki bi branile slovenske teritorialne vode.“

Izpustil pa je Vezjak nadaljevanje, ki je takšno:
„Rupel še trdi, da je bila Janševa vlada, katere del je bil tudi on, med leti 2004 in 2008 sposobna urediti mejne spore s Hrvaško, a jo je ustavila menjava oblasti po aferi Patria, Pahorjev levi trojček pa se je z Jadranko Kosor raje dogovoril za arbitražo. Glede nadaljnjih potez trenutne Cerarjeve vlade pa je črnogled: “Ta vlada je na žalost sestavljena iz amaterjev, ki nimajo izkušenj v politiki, nimajo izkušenj z osamosvojitvijo in zato tudi nimajo nobenih izkušenj s kompleksnimi slovensko-hrvaškimi odnosi!” „

Rupel: Hrvaške ladje pa lahko?

Dimitrij Rupel je danes pojasnil, da ni predlagal pošiljanja vojaške ali policijske ladje v Piranski zaliv ta ali prihodnji teden, torej pred razglasitvijo arbitražne razsodbe. Novinar ga je vprašal, kako bomo branili odločitev arbitražnega sodišča, če bo v našo korist in ali nam bosta pomagala Nato in EU. Rupel pa mu je odgovoril, da zunanje pomoči ne bo in da se bo država morala zanesti na lastne sile, in, če bodo imeli ribiči še naprej težave, kot jih imajo že doslej, jih bosta morala vojska in policija, ko bo meja določena, pač zaščititi.

„Ribiči se kar naprej pritožujejo, da jih nadlegujejo hrvaške ladje. Zakaj ne bi še mi poslali kakšne ladje tja? Če imajo ribiči problem, jih naj za božjo voljo pač zaščitijo. To je poanta,“ je povedal Rupel.

Celoten članek Nove24TV, na katerega se sklicujejo mediji po Balkanu in  Vezjak, je dostopen na povezavi:

 

Exit mobile version