Iran po embargu: Radejeva pri Rohaniju

V Iranu, o katerem se je zadnje tedne veliko govorilo zaradi ugotovitev o milijardi transakcij NLB v času embarga, ima Slovenija spet ambasado in veleposlanico. Iranskemu predsedniku Hasanu Rohaniju je Kristina Radej danes predala poverilna pisma, so sporočili iz zunanjega ministrstva.

Embargo, pa še varčevanje

Iranski predsednik je ocenil, da bosta obisk predsednika Boruta Pahorja v Iranu in odprtje veleposlaništva spodbudila dvostransko sodelovanje med državama na različnih področjih, predvsem na gospodarskem. Veleposlanica Radej pa mu je čestitala za prepričljivo zmago na volitvah in se zahvalila za podporo pri pričetku dela veleposlaništva. Poudarila pa je tudi pomen krepitve gospodarskega sodelovanja med Iranom in širšo mednarodno skupnostjo, ki so bili do nedavnega zaradi omejevalnih ukrepov otežkočeni.

Izrazila je pripravljenost Slovenije pri nudenju podpore pri nadaljnjih integracijskih procesih ter upanje, da bosta državi uspeli kmalu implementirati dogovore sprejete ob obisku predsednika Boruta Pahorja, ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca in ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška v Teheranu.

Pahor je bil na obisku v Iranu novembra lani, takrat je odprl slovensko veleposlaništvo v Teheranu, ki ga je država leta 2013 zaprla zaradi varčevalnih ukrepov. Takrat je bil podpisan sporazum o gospodarskem sodelovanju med državama, memoranduma o soglasju o sodelovanju na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij, pa tudi pogodbe o sodelovanju podjetij predvsem na področju energetike.

(Vir posnetka na naslovnici: MNZ)