Site icon Spletni časopis

Predsedniški kandidati: SDS in SMC še kar brez

Kdo bo na predsedniških volitvah kandidat SDS, ki ji vse javnomnenjske raziskave zadnje mesece kažejo največjo podporo med volivci, še vedno ni jasno. Enako, da imen še ni, a da so v zaključni fazi pogovorov, je slišati iz SMC, ki vodi vlado.

Urška Bačovnik Janša in Romana Tomc. Posnetek  je iz plesa v dobrodelne namene. Organizirali sta ga ustanovi   Vrtnica za pomoč ljudem v stiski in  Ustanova Ivana Cankarja za štipendiranje. Foto: Robert Fojkar Komac

Tomčeva in Hojs nočeta

Po informacijah iz SDS bo odločitev, ali bodo imeli kandidata in kdo bo, znana še ta mesec. Že od novega leta, ko jo je kot najprimernejšo med evidentiranimi kandidati javno ocenil podpredsednik stranke Milan Zver, se kandidature otepa evropska poslanka in nekdanja podpredsednica državnega zbora Romana Tomc. Podobno  po informacijah iz SDS nad kandidaturo proti Borutu Pahorju ni navdušen niti nekdanji obrambni minister Aleš Hojs, ki je k SDS prestopil iz NSi.

Da so v zadnji fazi, a da še ni imen, je slišati iz največje vladne stranke SMC Mira Cerarja. Predsedniške volitve bo predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) verjetno razpisal v drugi polovici julija. Za zdaj pa ne kaže, da bi primanjkovalo kandidatov.

V zgodovini jih je bilo najmanj pred petimi leti, ko so bili trije: Danilo Türk, Borut Pahor in Milan Zver.

Neuradno že kar nekaj kandidatov

Da bosta kandidirala sta ob Borutu Pahorju in nekaj malo znanih posameznikih, doslej napovedala veleposlanik v Makedoniji  Milan Jazbec in župan Kamnika Marjan Šarec. Še vedno je mogoče, da bo ponovno za predsednika republike kandidiral tudi šef SNS Zmago Jelinčič, ki mi je povedal, da se bo o tem dokončno odločil, ko bodo volitve poleti razpisane.

Uradno kandidatur dokler volitev predsednik državnega zbora Brglez ne razpiše, ni mogoče vlagati. Ko jih bo poleti razpisal, pa bodo vsi, ki želijo kandidirati, morali najprej izpolniti formalne pogoje, ki jih določa zakon.

Preprosti so ti pogoji za kandidate velikih strank, kjer za vložitev kandidature zadoščajo že podpisi treh poslancev. Kandidati strank, ki podpisov poslancev ne morejo dobiti, morajo zbrati najmanj 3.000 podpisov volivcev.

Nekoliko težji so pogoji za nestrankarske kandidate, ti morajo za vložitev kandidature prepričati deset poslancev ali vsaj pet tisoč volivcev.

 

Exit mobile version