Spletni časopis

Prvo sporočilo: Fiskalni svet vlado pozval k varčevanju

(Last Updated On: 06/06/2017)

Fiskalni svet je vlado in vse, ki sodelujejo pri predlaganju izdatkov proračunov, danes pozval k previdnosti pri načrtovanju izdatkov. Vlada mora v ugodnih gospodarskih razmerah delovati proticiklično in previdnejše načrtovati izdatke, da bodo lahko ustvarili pogoje za zagotovitev proračunske rezerve za obdobje, ko se bo gospodarski cikel ponovno obrnil navzdol, so sporočili v prvem sporočilu za javnost fiskalnega sveta. Fiskalni svet je nastal letos marca.

Prvo sporočilo po nastanku

Fiskalni svet deluje v prostorih računskega sodišča, ki jim je prepustil nekaj svojih pisarn, zagotavlja pa mu tudi pomoč za delo. Prvo sporočilo za javnost je bilo medijem poslano s pomočjo službe, ki skrbi za odnose z novinarji računskega sodišča.

Za predsednika fiskalnega sveta je marca letos 73 poslancev za pet let izvolilo Davorina Kračuna, za člana pa Tomaža Peršeta in Alenko Jerkič. Denar za fiskalni svet je bil v proračunih države načrtovan že od leta 2015. Lani je bilo zanj pripravljenih 300.000 evrov. Letos pol milijona evrov. A v preteklosti denarja niso mogli porabiti, ker fiskalnega sveta parlament ni izvolil.

Avgusta 2015 je takratni finančni minister Dušan Mramor predlagal Damjana KozamernikaMarjana Senjurja in Davorina Kračuna, a ker se ni nič dogovoril z opozicijo, za izvolitev pa je potrebna dvotretjinska večina, so kandidati gladko padli.

Predsednik republike Borut Pahor, v ozadju premier Miro Cerar in predsednik državnega zbora Milan Brglez. Foto: DZ/Barbara Žejavac

Letos je bil fiskalni svet vendarle izvoljen tudi zaradi pomoči predsednika republike Boruta Pahorja, ki je dogovor o fiskalnem svetu dosegel med pogovori o novih ustavnih sodnikih.

Šefi so že, uslužbenci še ne

Po informacijah iz računskega sodišča je fiskalni svet začel delati, pričakovati je, da bodo v prihodnjih mesecih tudi še zaposlili nekaj strokovnih delavcev za pomoč pri delu. Po zakonu so ob članih lahko v fiskalnem svetu zaposleni še štirje javni uslužbenci.

Celotno prvo sporočilo za javnost je dostopno v priponki:

sporočilo za javnost_6junij2017

Exit mobile version