Site icon Spletni časopis

Majske ankete: NSI zgrmela dol, vzpenjanje levice

Če je bilo presenečenje aprila Nova Slovenija (NSi) med prvo trojko, je mesec maj v boljšo voljo spravil politike strank na levi. Socialni demokrati Dejana Židana so se po vseh treh raziskavah televizij uvrstili na drugo mesto. Na prvem je konstanta  SDS Janeza Janše.

Tokrat presenečenje Levica

Presenetljivo pa se na tretjem mestu po raziskavi, katere rezultate je objavila Nova24TV, tokrat pojavi koalicija strank Združena levica, ki obstaja le kot poslanski klub. Ta koalicija pa je sicer že pred časom razpadla. Če bo uspešno končan postopek združitve IDS Luke Meseca in TRS Violete Tomić, bo konec junija nastala nova stranka z imenom Levica. Ali bo ob tem imenu še kak dodatek, ni povsem jasno. Se še dogovarjajo. Predpono Združena jim je odvzela Demokratična stranka Dela Franca Žnidaršiča. Ta se že več kot leto dni imenuje ZL-DSD. Obe skupini pa sta med seboj v precejšnjem sporu.

Da bi lažje primerjal in grafično prikazal dogajanje  sem – kot že prejšnje mesece – preračunal rezultate različnih raziskav javnega menja tako, da pri vseh upoštevam le opredeljene anketirane, torej tiste, ki so izbrali stranke. To omogoča lažjo primerjavo med raziskavami in z volitvami, je pa nekoliko tvegano, ker ni nujno, da neopredeljeni in tisti, ki trdijo, da ne gredo na volitve, ne bi vplivali na razplet.

NSi zgrmela dol, pa tudi gor

Preračun za POPTV in NOVA24TV, pokaže podobne rezultate  na vrhu: pri obeh je prva SDS, druga pa SD. Razlika je na tretjem mestu, kjer je po Novi koalicija strank ZL, po POP pa je tretja trenutno daleč največja stranka v državnem zboru SMC, ki jo vodi premier Miro Cerar:

 

Za SMC je to tretje mesto precej slab rezultat. Podobno slabo kaže drugi največji vladni stranki Desus Karla Erjavca, ki po nobeni raziskavi zadnji mesec ni v krogu treh največjih.

Velikanske aprilske razlike med rezultati, ko je bila po raziskavi Mediane Pulse za POPTV NSI Ljudmile Novak celo tretja najmočnejša stranka v državi, po raziskavi Parsifala SC za Nova24TV pa bi ta stranka gladko izpadla iz parlamenta, so majske meritve ublažile.

Po Mediani, rezultate je POPTV objavil 28.5., NSi še kaže bolje kot po Novi24TV, a namerili so jim s 5,4 odstotki krepko nižji delež kot mesec dni prej, ko so jim namerili kar 13 odstotno podporo.

Pri majhnih povsem nezanesljivo

Obratno pa se je delež NSi na Nova24TV, tam so rezultate objavili 14.5.,  popravil: iz 2,4 aprila je maja delež poskočil na 3,8 odstotka. To je tik po pragom za vstop v parlament. Da bi lahko “prebili” prag je maja kazalo še SLS Marka Zidanška in stranki God Aleša Primca.

Pri majhnih strankah so razlike med raziskavami in v mesečnih primerjavah zelo velike. Zdi se, da so raziskave, tudi glede na nihanja, ki smo jim priča iz meseca v mesec, pri manjših strankah še prav posebej nezanesljive. Da so  te raziskave tudi sicer bolj kazalec dogajanja v javnem mnenju, na katerega se ni pametno zanesti, pa je znano.

Ta vtis se še okrepi, če v primerjavo vključimo še RTVS, za katero Ninamedia raziskave opravlja na nekoliko manjšem naboru strank. SNS, PS in GOD se na RTVS sploh ne pojavijo. Po Ninamediji je prednost SDS pred SD manjša kot po ostalih dveh raziskavah, na tretjem mestu pa je podobno kot po raziskavi za POPTV SMC. A DSD, IDS in TR, torej koalicija ZL, ne zaostajajo veliko:

TVS je raziskavo kot Nova24TV objavila 14.5.

Izvirni podatki o rezultatih vseh treh raziskav, ki so bili uporabljeni za preračune in primerjave, so dostopni v preglednici, ki jo lahko sami sortirate:

[table id=12 /]

Več o rezultatih aprila je dostopno na povezavi:

Nore razlike: NSi izpada iz DZ in je tretja najuspešnejša

 

 

Exit mobile version