Site icon Spletni časopis

Izjemne pokojnine: Vsi za dodatke športnikom v volilnem letu

Nihče v odboru za izobraževanje ta teden ni nasprotoval zakonu o dodatkih h pokojninam za izjemne dosežke na področju športa. Že pred tem so poslanci, da bi zagotovili več denarja športnim društvom, dovolili prodajo piva in vina na stadionih.

Popravili čisto vse člene

Peter Vilfan (Desus) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Višje pokojnine za športnike je predlagal Peter Vilfan (Desus). Glede na veliko soglasje v odboru bodo dodatke poslanci uzakonili še ta mesec ali najpozneje julija pred začetkom parlamentarnih počitnic.

V volilnem letu so poslanci takšnim in podobnim dodatkom naklonjeni.

K svojemu zakonu, ki ima vsega 15 členov, je Vilfan predlagal množico dopolnil, da bi odpravil pomisleke pravnikov in vlade. Predlagal je več dopolnil kot je členov in vse so v odboru poslanci potrdili.

Kolikšen bo dodatek, ni jasno

Dodatke za športnike podpira tudi vlada, je poslancem povedala ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič (SMC).  Opozorila pa je, da pa bi kriteriji za dodelitev in višino dodatka morali biti zapisani bolj jasno.

Na sredi posnetka je ministrica Maja Makovec Brenčič (SMC) med današnjo sejo odbora Foto: DZ/Barbara Žejavac

Podobno je opozorila tudi zakonodajno pravna služba DZ, da mora biti pri denarju zakon natančen, da bi se izognili poznejšim sporom.

„Določite, koliko je vredna kakšna kolajna, da ne bo kdo sodno spodbijal vsega skupaj,“ je bil nasvet.

Pravniki v DZ pa so predlagali tudi, naj poslanci ne ovinkarijo, ali bodo dodatki le za športnike ali tudi za druge delavce na področju športa preko Bloudkovih nagrad za življenjsko delo: zakon mora biti jasen, ne pa da nekaj piše v naslovu, v besedilu pa nekaj drugega.

Tudi po najnovejši verziji, zakon je bil z dopolnili v celoti nadomeščen z novim, točne vsote dodatkov k pokojninam še ne moremo predstaviti. Niso namreč številčno določeni.

Obsojeni športniki brez dodatka 

Je pa jasno vsaj, da bodo dodatek, ko izpolnijo pogoje za upokojitev, dobili vrhunski športniki, ki imajo olimpijske ali paraolimpijske medalje, medalje z olimpijade gluhih, medalje s šahovske olimpijade ali medalje s svetovnih prvenstev v olimpijskih kolektivnih športnih panogah ali olimpijskih športnih disciplinah individualnih športnih panog v članski konkurenci.
Dodatek bo tudi za dobitnike Bloudkovih nagrad za življenjsko delo ali vrhunske mednarodne športne dosežke«.

Pravico bodo vsi ti izgubili, če bodo obsojeni na pol leta zapora in jim sodba še ni izbrisana. Za dodatek bodo morali imeti slovensko državljanstvo, umaknili pa so poslanci dodatni pogoj, da bi moral nekdanji športnik tudi bivati v Sloveniji.

Kordiš: Zdaj se slinite, prej pa…

Na pomisleke, da bi morali enako urejati izredne pokojnine tudi za kulturnike, znanstvenike in podobne, je Vilfan odgovoril, da je sam predlagal rešitev za športnike, kar je lahko vzorec tudi za druge, rešitve za druge pa mora predlagati vlada.

Eden redkih, ki je bil vsaj nekoliko kritičen, je bil Miha Kordiš (ZL), ki je ocenil, da bo s tem zakonom dodatke k pokojninam dobilo kakšnih 120 ljudi, med temi mnogi šele čez čas. Potem pa je večini poslancev zabrusil: Vsi se slinite tukaj, poslanci iz koalicije, ravnokar pa ste dvignili roke za zakon o športu, ki omogoča ekstremno prekarizacijo za športnike…“

Skupaj z Vilfanom je, da so predlagatelji novosti, podpisalo 54 poslancev od skupaj 90 tih. Predlog so podpisali poslanci SMC (le eden ni), vsi iz SD, devet od enajstih poslancev Desusa in vsi nepovezani poslanci.

Več o predlogu za dodatke k pokojninam športnikom:

Izjemne pokojnine: Država borcev, politikov in kulturnikov

 

 

 

 

Exit mobile version