Site icon Spletni časopis

Ljudmila Novak: “Čudi me socializem v liberalni SMC”

„Zelo me čudi, da je v stranki SMC takšen socializem. Liberalna desna stranka, pa s takšnim socialističnim zakonom, ki bo škodoval vsem, tako pacientom kot tudi zdravstvenemu osebju, ki dela tam, in tudi državni blagajni,“

Tako je predsednica NSi Ljudmila Novak v parlamentu zbadala poslance največje vladne stranke.

SMC v desni internacionali

Razpravljali so o vladnih zamislih, kako bi popravili zakon o zdravstveni dejavnosti. Vlada zdravnikov z idejami, kako bi jih reformirala, ni navdušila. Na povezavah so dostopni protesti zdravniške zbornice, mladih zdravnikov in zbornice delovnih terapevtov:

mladi zdravnikiterapevtizdravniška zbornica

SMC je ta teden postala polnopravna članica liberalne internacionale na kongresu, ki je bil v Andori. Liberalna internacionala velja celo za nekoliko bolj desno od povezave sredinskih ljudskih in krščanskih strank, ki jim pripada NSi. Nekoč je bila članica liberalne internacionale celo svobodnjaška stranka pokojnega Jörga Haiderja. Svobodnjake so, ko jih je prevzel Haider, sicer izključili iz te internacionale.

Möderndorfer: Nismo desni liberalci

„SMC ni liberalna stranka desnega pola,“ je Novakovi ugovarjal Jani Möderndorfer.

A ta je vztrajala, da ni trdila, da so „desni liberalci, nisem uporabila tega izraza“ in vztrajala tudi, da za liberalne stranke velja, da je v ospredju svobodna gospodarska pobuda. „V Novi Sloveniji smo liberalni po gospodarskem programu in konservativni po vrednotah. Vi ste v svoji razpravi natresli toliko nasprotij, da je res bila solata,“ je dejala.

Möderndorfer pa je vztrajal, da so v povezavi Alde na ravni Evrope in v Liberalnih internacionali tako leve kot skrajno desne opcije. „Vse je notri namešano, vsi so liberalni,“ je ocenil.

O zakonu šele začetek procedure

O popravkih zakona o zdravstveni dejavnosti so poslanci morali razpravljati zaradi številnih pomislekov strokovnih organizacij, zahtevala pa je splošno razpravo, torej „prvo branje“, opozicijska SDS. Prvo branje v državnem zboru običajno preskočijo.

Ali so popravki zakona o zdravstveni dejavnosti dovolj dobri, da bi o njih še bolj resno razpravljali, bodo poslanci odločali prihodnji teden.

Več o vstopu SMC v Liberalno internacionalo:

SMC je članica Liberalne internacionale

Exit mobile version