Spletni časopis

Sova je vlado opozarjala na tveganja ob prodaji Mercatorja

(Last Updated On: 16/05/2017)

„Za Mercator smo ugotovili, da je Sova več vladam poslala ustrezna opozorila o problematičnem poslovanju tistih, ki so vstopali v ta posel in o možnih posledicah. Opozorila so bila. Bila so pravočasna. Drugo vprašanje pa je, koliko so bila upoštevana,“ je po seji komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb danes povedal predsednik Branko Grims (SDS).

Mercator je bil po številnih zapletih Agrokorju prodan v času vlade Alenke Bratušek. Sova je pred tem že od leta 2009 opozarjala vlado Boruta Pahorja in pozneje tudi Janeza Janše, da so s kupcem iz Hrvaške težave.

Že dalj časa je bilo znano, da podjetje Agrokor finančno ni najbolj trdno.

V komisiji sicer pričakujejo tudi še nekaj dodatnih pojasnil Sove o ravnanju v preteklosti.

Skoraj milijarda čez NLB…

Po pogovoru za zaprtimi vrati je Grims med drugim povzel, da ostaja nejasno še, kako je lahko v preteklosti preko Ljubljanske banke iz bližnjega vzhoda potovala skoraj milijarda evrov na sumljive naslove, in to v 48 urah. Ta dogajanje ni bilo povezano z kupovanjem Mercatorja. Dodal je: »Odgovore o tem še čakamo, Sova ni edina, za nadzor teh transakcij so pristojne tudi še druge institucije, denimo urad za pranje denarja.«

Grimsova izjava o Mercatorju, Sovi in milijardi je časovno po šesti minuti:

Agrokor, ki je kupil Mercator, je zadnje mesece končal v postopku zaradi insolventnosti in bi, če ne bi posredovala hrvaška država, najbrž bankrotiral.

Ker to dogajanje po oceni vlade “utegne ogroziti poslovni sistem Mercator in s tem gospodarsko, socialno in finančno stabilnost republike Slovenije”, je državni zbor prejšnji mesec po najhitrejšem možnem postopku potrdil zakon, ki omogoča vladi, da lahko predlaga posebnega super nadzornika, ki bo v upravi Mercatorja preprečiti morebitno izčrpavanje največjega slovenskega trgovca za reševanje težav Agrokorja.

Prejšnji teden je vlada sodišču za preprečevanje izčrpavanja že predlagala Gregorja Planteua. Več o tem:

Šefa posredovalnice del vlada pošilja v Mercator

Predloga zakona o Sovi še ni 

O novem zakonu o Sovi, ki ga pripravljajo v vladi, je Grims povedal, da so mu iz vlade pojasnili, da osnutek novele še ni v uradni vladni proceduri.

Grims pričakuje, da se bo vlada o vsebini predloga državnemu zboru, ki bi uredil delovanje obveščevalne službe, uskladila tudi z opozicijo, saj »gre za temeljna vprašanja spoštovanja človekovih pravic in svoboščin, za izjemno pomembno materijo, ki odpira številna varnostna in druga vprašanja.«Exit mobile version