Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Brglez za „lažnive kurce“ obsoja Turnška in Mahniča

(Last Updated On: 11/05/2017)

„Obsojam in obžalujem ekscese predsednika ZZB NOB Tita Turnška in predsednika odbora z obrambo Žana Mahniča (SDS). Menim, da besedišču, ki je bilo na tem odboru uporabljeno, ni in ne sme biti mesta,“ se je predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) v posebnem sporočilu za javnost odzval na protest, ki ga je dobil od dela veteranskih organizacij in na zahteve vodje poslanske skupine Jožeta Tanka, naj zaščiti poslance.

Tanko: Obsojam Brglezovo…

Takšne izjave za javnost predsednika državnega zbora so redkost.

Na vest v medijih o Brglezovi delitvi krivde se je odzval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Kot smo poročali je predsednik zveze borcev Tit Turnšek prejšnji teden precej ozmerjal poslance SDS, predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS) pa mu je zaradi zmerljivke “lažnivi kurci” pokazal vrata in poklical celo varnostnike, naj ga odstranijo, če ne bo šel sam ven.

Tankov odziv je:

Zvečer, pred sejo odbora za obrambo, pa je pred kamere stopil tudi Mahnič, njegov odziv je objavljen na koncu članka:

Brglez: Zlorablja tudi Mahnič

O Mahniču je Brglez zapisal, da je bilo vodenje odbora za obrambo zaupano največji opozicijski poslanski skupini, a da ta svoj položaj uporablja in zlorablja za poligon političnega obračunavanja. Primer take zlorabe je za Brgleza  seja odbora decembra lani, ko je predsednik Mahnič predstavnike koalicije, ki so napovedali obstrukcijo seje, označil s petokolonaši in tistimi, ki so bili proti slovenski osamosvojitvi.

[wp_ad_camp_1]

V sporočilu Brglez opozarja še, da je na razgovoru, ki ga je ta teden imel s Titom Turnškom, ta dejal, da obžaluje neprimerne besede. Turnšek je Brglezu pojasnil, da mu je žal, da je namesto, da bi ravnal racionalno, ravnal čustveno. „Želim si, da bi tudi druga stran pripoznala svoja dejanja, jih ustrezno ovrednotila in ugotovila njihovo napačnost,“ je zapisal Brglez.

Celotna izjava Milana Brgleza je takšna:SPOROČILO ZA JAVNOST

povezano z dogodki na 48. nujni seji Odbora za obrambo (3. 5. 2017)

V preteklih dneh ste se nekateri novinarji obrnili name za komentar dogajanja na 48. nujni seji Odbora za obrambo (3. 5. 2017), za komentar odprtega pisma Koordinacije veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije (KoDVOS; 8. 5. 2017) in za komentar pisma vodje Poslanske skupine SDS gospoda Jožeta Tanka (PS SDS; 9. 5. 2017). Tematika je izrazito večplastna, zato podajam daljši odgovor.

Naj na začetku pojasnim, da mi Poslovnik Državnega zbora ne daje pooblastil, da bi neposredno ukrepal, če na sejah delovnih teles pride do kakršnihkoli kršitev Poslovnika. Ne glede na to in zato ker sem se vedno zavzemal za dvig politične kulture in dialoga, sem natančno prebral magnetogram navedene seje Odbora za obrambo, pismo KoDVOS-a in pismo gospoda Jožeta Tanka. Prav tako sem si ogledal nekaj medijskih poročil o tem dogodku ter na ločena pogovora povabil tako predsednika ZZB NOB dr. Tita Turnška kot tudi predsednika Odbora za obrambo Žana Mahniča. Na podlagi vsega tega sporočam sledeče:

1) obsojam in obžalujem ekscese, ki so se zgodili na 48. nujni seji Odbora za obrambo, tako s strani predsednika ZZB NOB dr. Tita Turnška kot tudi s strani predsednika Odbora z obrambo Žana Mahniča. Menim, da besedišču, ki je bilo na tem odboru uporabljeno, ni in ne sme biti mesta v Državnem zboru;

2) obrambni resor je v državni ureditvi eden izmed t. i. državotvornih resorjev. V Državnem zboru je bilo vodenje Odbora za obrambo zaupano največji opozicijski poslanski skupini. Obžalujem, da lahko na podlagi tudi nekaterih drugih preteklih izkušenj ugotovim, da aktualni predsednik Odbora za obrambo svoj položaj uporablja in zlorablja za poligon političnega obračunavanja, pri čemer kot primer take zlorabe izpostavljam 44. nujno sejo Odbora za obrambo (7. 12. 2016), ko je predsednik Žan Mahnič predstavnike koalicije, ki so napovedali obstrukcijo te seje, označil s petokolonaši in tistimi, ki so bili proti slovenski osamosvojitvi;

3) demokracija predpostavlja možnost mnenje izraziti, pluralnost mnenj in njihovo enakopravno javno soočanje. Če te možnosti ni, gre za zlorabo ali farso demokratične oblike, ki – v primeru predstavniškega organa – predpostavlja samoomejevanje predsedujočega v razpravi in preudarno poseganje po instrumentih v skladu s Poslovnikom Državnega zbora. Navedeno tudi pomeni, da mora vsak državljan in poslanec v razpravi spoštovati tudi Ustavo Republike Slovenije. Gre za temelj našega pravnega reda, ki že po definiciji terja skladnost vseh podrejenih aktov, vključno z dejanji. Pri tem je nedvomno, da je vsakdo odgovoren za svoje ravnanje, torej tudi za to, kaj in kako svoje misli pove;

4) upoštevaje Poslovnik so k obravnavi posameznih točk lahko povabljeni predstavniki institucij, katerih delo je neposredno povezano z vsebino obravnavanih vprašanj, ter strokovnjaki in predstavniki zainteresiranih javnosti, ki pa že po naravi stvari niso v enakem položaju kot poslanke in poslanci. Prav tako imajo v aktualnem zakonodajnem postopku poseben status predstavniki predlagatelja (oz. Vlade) in Zakonodajno-pravne službe (prvi odstavek 51. člena Poslovnika). Ostali vabljeni (t. i. gostje) tako lahko na seji sicer izjavijo in obrazložijo svoja mnenja in stališča o obravnavani zadevi, ne morejo pa razpravljati, kar pomeni – da ne morejo ne polemizirati ne replicirati.

5) na tem mestu ponovno pozivam predsednice in predsednike delovnih teles, da skrbijo za spoštljivo razpravo in s tem za dvig kulture dialoga, predvsem pa, da blažijo morebitne provokacije, ki se lahko kdaj, podobno kot na plenarnih sejah, pojavljajo na delovnih telesih. To določajo tudi določbe »Dogovora o sklicevanju in vodenju sej delovnih teles na podlagi Poslovnika in uveljavljene parlamentarne prakse«, ki so ga vodje poslanskih skupin soglasno potrdili 14. 3. 2017;

6) že večkrat in na različne načine sem pozval vse poslanke in poslance Državnega zbora, da s svojimi dejanji pokažejo, kako bi morale potekati razprave v Državnem zboru, pa tudi sicer. Pri opozarjanju na potrebo po strpnem in spoštljivem dialogu na vseh ravneh nameravam vztrajati še naprej. Le s takim načinom bomo omogočili dvig politične kulture. Poslanke in poslanci moramo biti zgled, kako se vodi in oblikuje razprava in to ne glede na različna svetovnonazorska prepričanja.

Na koncu želim dodati še informacijo, da je na včerajšnjem razgovoru z menoj dr. Tit Turnšek, predsednik ZZB NOB, dejal, da obžaluje neprimerne besede, ki jih je izrekel na seji Odbora za obrambo, ter pojasnil, da mu je žal, da je namesto, da bi ravnal racionalno, ravnal čustveno. Želim si, da bi tudi druga stran (v »tej zgodbi«) pripoznala svoja dejanja, jih ustrezno ovrednotila in ugotovila njihovo napačnost.

dr. Milan Brglez

predsednik Državnega zbora

Ljubljana, 11. maj 2017

[wp_ad_camp_2]

Mahnič: Reagiral sem prav

Zvečer se je na Brglezovo sporočilo za javnost odzval Žan Mahnič, ki meni, da se je na obnašanje Turnška na seji odbora odzval tako, kot predsednik odbora mora. »Zavračam vse njegove očitke in namige, da se odbor vodi politično. Odbor odpira prave teme in zaradi tega je to boleče predvsem za koalicijo. Po drugi strani pa dr. Milana Brgleza razumem, ker nekako vstopa v politično kampanjo in potrjuje to, kar mi govorijo nekateri poslanci SMC.« je dejal Mahnič,  ki meni, da namerava Brglez na naslednjih parlamentarnih volitvah nastopiti kot predsednik nove stranke ali kot predsednik stranke SMC.

Celoten Mahničev odziv je na posnetku:

[wp_ad_camp_3]

Več o pisnih protestih Jožeta Tanka in veteranov Breglezu ta teden je na povezavi:

Vroče pri Brglezu: Tanko zahteva opravičilo ali prepoved vstopa Turnšku

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 31 times, 1 visits today)
6 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.