Site icon Spletni časopis

Milijardni drugi tir potrjen. Bo referendum?

Na izredni seji parlamenta je 49 poslancev odpravilo veto državnega sveta in ponovno potrdilo zakon, ki omogoča milijardo evrov vreden projekt gradnje 27 kilometrov železniškega tira od Divače do Luke Koper. 25 poslancev je bilo proti.  A to še ne pomeni, da bo zakon obveljal. V tednu dni je mogoče sprožiti še referendumsko proceduro, kar se bo najbrž tudi zgodilo.

Na odpravo veta se je premier Miro Cerar (SMC) na FB odzval z:

Šef opozicijske SDS Janez Janša pa na TW;


Iz opozicije vladnemu zakonu nasprotujejo z argumenti, ki jih je v državnem svetu izrekel župan Kopra Boris Popovič, ko je ocenil, da je vsaj pol predrago in pripomnil, da bi za pol nižjo ceno morali zgraditi dvotirno progo, ker nihče več ne gradi enotirnih.

Kopičenje referendumskih oblakov

Premier Miro Cerar in predsednik SD Dejan Židan na začetku izredne seje parlamenta Foto: DZ/Barbara Žejavac

Podpise za začetek postopka zbiranja 40.000 podpisov je v imenu Civilne iniciative “Davkoplačevalci se ne damo” že zbral Vili Kovačič. Pri zbiranju podpisov so mu pomagali iz NSi, SDS, Glas za otroke, stranka Reset, Zeleni Slovenije. To so stranke, ki so v 35 dneh sposobne zbrati 40.000 podpisov. Na referendumu lahko večina volivcev zakon zavrne, če bo proti še najmanj petina vseh volivcev. Na zadnjem referendumu o zakonu o zakonski zvezi in družinski razmerjih se je zavrnitev zgodila, proti je bilo 394.482 volivcev, zadoščalo bi 342.591.

Koalicija: Lahka sta tudi še dva tira 

Le en tir vlada in koalicija načrtujeta, ker so staro progo zadnja leta ravno modernizirali, da lahko letno po njej železnice prepeljejo tudi več kot 14 milijonov ton. Iz vladne koalicije  opozarjajo, da je načrte mogoče tudi popraviti in zgraditi dvotirno železnico.

Lani je bilo po starem enojnem tiru prepeljanih slabih 12 milijonov ton. Dve leti prej 11 milijonov ton. Že v nekaj letih pa bo najbrž dosežena mejna zmogljivosti stare proge, po kateri povrhu vožnja z vlakom zdaj traje trikrat dlje kot bi po novi.

Več:

Prihaja: epski spopad za 27 kilometrov tira za milijardo evrov
Exit mobile version