Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

 DZ bo branil Mercator pred Agrokorjem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th april 2017, 07:22 pop

V Mercator bodo poskusili čimprej poslati super nadzornika, ki bo Agrokorju preprečeval izčrpavanje, so danes zjutraj na kolegiju predsednika državnega zbora odločili predstavniki SMC, Desus in SD.

Pred glasovanjem sta razpravljala Bojan Dobovšek (nepovezani) in Jože Tanko (SDS), ki sta nasprotovala odločanju na vrat na nos o zakonu, ki ja napisan za eno samo podjetje in ni jasno, ali je sploh izvedjiv.

Na posnetku sta vodji poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer in SDS Jože Tanko. Govoril je le Tanko in med drugim dejal: »Jasno je, da kriterije izpolnjuje samo eno podjetje v Sloveniji. Torej, bi bilo bolje, če bi ta zakon kar poimenovali s pravim imenom. Namen zakonov je splošno urejanje zadev (…). Če pa pride ven le eno ime, je pristop neprimeren. Naslednja stvar je pa vsebinski del s tem pooblaščencem, ki ga namerava vlada vtakniti v zasebno družbo. Če je kje potreben kakšen tak pooblaščenec, ki bi nadziral, da ne bi prihajalo do oškodovanj, je to v slovenskem državnem holdingu in v slabi banki. Tam se dogajajo primeri, ko prihaja do čudnih odločitev, ko se gospodarsko družbo najprej z nekaj milijoni dokapitalizira, potem se pa za sto tisoč evrov proda poštnemu nabiralniku na neki lokaciji tam na nekem otočju. Če bi vlada imela resen namen, da se posveti nadzoru nad poslovanjem gospodarskih družb, potem bi red naredila tam, kjer je to v njeni neposredni moči in kjer ima vse vzvode v svojih rokah.« Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Tanko je opozoril, da ima lahko novost finančne posledice za državo, če bo nadzornik res ustavil kakše posle in bo prišlo do sodnih sporov o tem. Opozoril pa je tudi, da je takšno hitro odločanje o zakonih v času, ko je vlado vodil Janez Janša, Goran Klemenčič kot šef KPK nekoč označil za koruptivno tvegano, danes pa kot pravosodni minister molči.

Predstavniki ostalih strank se niso oglasili.

Vlada je prejšnji teden zahtevala, da morajo poslanci, da bi zavarovali Mercator kot pomembno infrastrukturno podjetje, odločati po najhitrejšem postopku na redni seji zbora, ki se začne pojutrišnjem.

Vlada zamudila, a ne povsem 

Zakon, ki bi to omogočil, je vlada predlagala zaradi podobne rešitve, za katero se je odločila Hrvaška, da bi zaščitila svoje interese ob hudih finančnih težavah Agrokorja.

A vlada je zahtevo za najbolj nujni postopek poslala prepozno, da bi o njej lahko odločil zadnji kolegij predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC), ki je bil zaradi velikonočnih praznikov prejšnji teden že v četrtek in ne v petek kot običajno.

A povsem zamudila vlada ni. Brglez je za danes zjutraj vodje poslanskih skupin povabil na dodaten pogovor z eno samo točko: ali takoj odločati o zakonu o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo.

Torej Mercatorju.

Sistemsko pri nas 6.000, na Hrvaškem 5.000 zaposlenih

Po vladnem predlogu bi bile sistemske družbe tiste, ki zaposlujejo vsaj 6000 ljudi in imajo več kot milijardo evrov prihodkov od prodaje.

Če lastnik iz tujine zaide v poslovne težave, bi v upravo takšne družbe država lahko imenovala svojega zastopnika, da bi ta zavrnil izvršitev morebitnih škodljivih ravnaj lastnika, so pojasnili iz vlade.

Namen je zaščiti Mercator pred poskusom “izčrpavanja” Agrokorja.

Vhod v prodajalno Mercatorja  Foto: Peter Jančič

Postopek imenovanja izrednega nadzornika bi na sodišču sprožila vlada, izbralo bi ga sodišče.

[wp_ad_camp_3]

Predlog nagle spremembe ureditve je najbrž tudi odgovor na v začetku aprila na Hrvaškem sprejeti zakon o izredni upravi v sistemskih gospodarskih družbah. Cilj zakona v sosednji državi je zaščititi poslovanje sistemskih gospodarskih družb, ki same ali skupaj s povezanimi ali odvisnimi družbami vplivajo na socialno in finančno stabilnost. Na Hrvaškem so kot sistemske določili družbe z vsaj 5.000 zaposlenih in milijardo evrov aktive. Zakon omogoča imenovanje izredne uprave v takšni družbi in vseh odvisnih in povezanih družbah, kadar so izpolnjeni pogoji za stečaj ali predstečajni postopek dolžnika kot obvladujoče družbe. Na Hrvaškem v izredno upravo vlada imenuje svojega pooblaščenca.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu