Spletni časopis

Cerar in MNZ: Oster nadzor meje s Hrvaško začasno opuščen

(Last Updated On: 09/04/2017)

»Poskušali bomo zmanjšati čakalne dobe na mejnih prehodih. To pomeni, da policija po potrebi in upoštevajoč načelo sorazmernosti začasno opušča sistematični nadzor pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje. Ukrepi se bodo izvajali do normalizacije razmer.«

To so danes sporočili iz notranjega ministrstva po ostrih javnih kritikah zaradi dolgih kolon na mejnih prehodih s Hrvaško.

Da je dogajanje na mejah nesprejemljivo, se je odzval tudi premier Miro Cerar (SMC) s sporočilom:

Vroče v medijih in na spletu

Potniki so morali več ur čakati pred mejnimi prehodi, ker je bil zadnje dni uveden bolj sistematičen nadzor, kdo vse prehaja schengensko mejo. Zaostritev nadzora je posledica spremembe evropske politike po migrantski krizi.

Iz MNZ so sporočili, da bo v začetku naslednjega tedna delovni sestanek z evropskim komisarjem za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisom Avramopoulusom o  sistematičnem nadzoru na zunanjih schengenskih mejah.

V medijih in na spletnih omrežjih je bilo zadnje dni pestro. Nekaj primerov s tw:

Slovenski predstavniki nameravajo na pogovoru z evropskim komisarjem predstaviti celovito informacijo o stanju in ponoviti predloge, ki so jih  zagovarjali že v pripravi in v času sprejemanja uredbe o zaostritvi nadzora.

Ministrstvo namerava ostati v tesnih stikih s predstavniki Evropske komisije, komisarjem in s predstavniki Hrvaške na operativni in politični ravni, so še sporočili iz MNZ.

(Visited 132 times, 1 visits today)
Exit mobile version