SMC ni dosegla najvišjega deleža na volitvah poslancev

V medijih pogosto napačno prikazujejo rezultate volitev celo, ko gre za največje stranke. Tipičen primer je, ko trdijo, da je trenutno vladajoča SMC Mira Cerarja na volitvah leta 2014 dosegla rekorden rezultat na volitvah poslancev v zgodovini države.

To je neresnično.

Tak zapis je danes objavljen na Siolnet z naslovom Zacetek-konca-cerarjeve-vlade. V njem med drugim piše:

SMC je na volitvah res dobila največ poslancev doslej, ne pa z najboljšim rezultatom.

Rekord je Drnovškov

Prehitela jih je LDS leta 2000, ko jih je na volitve zadnjič vodil Janez Drnovšek.

LDS je takrat volil največji delež volivcev v zgodovini volitev poslancev doslej, več volivcev je zanje glasovalo tudi v absolutnem številu.

Rezultata povzemata grafikona:

Grafikona prikazujeta stranke, ki jih je volil vsaj odstotek volivcev.

Število sedežev, ki ga rezultat prinese stranki, je posledica preračunavanja deležev, nekaj nižji odstotek lahko pomeni tudi več sedežev. SMC jih je leta 2014 dobila 36, LDS 2000, čeprav je imela boljši rezultat, le 34 sedežev.

Leta 2014 so bile številne stranke, SLS, PS, SNS, tik pod štirimi odstotki, kar je prag za vstop v DZ. Te sedeže so dobile večje stranke, tudi SMC. Leta 2000 strank med enim in štirimi odstotki sploh ni bilo in tega večje stranke niso dobile.

Število sedežev v državnem zboru se zaradi prestopov med mandatom tudi spreminja. Trenutno ima SMC  35 poslancev, ker sta Bojan Dobovšek in Franc Laj izstopila, vstopil pa je Jani Möderndorfer.