Spletni časopis

Piloti vojaških helikopterjev »na tleh«

(Last Updated On: 02/03/2017)

Piloti helikopterjev imajo trenutno prepoved letenja, ker januarja niso bili na usposabljanjih na simulatorju.  Sklenitev pogodbe za usposabljanje ministrstvo za obrambo načrtuje za marec.

Tako je ministrica za obrambo Andreja Katič (SD) odgovorila poslancu Mihi Kordišu (ZL), ali zaradi varčevanja zanemarja usposabljanja pilotov helikopterjev.

Poslanec se je skliceval na novico sindikata pilotov, da vojska opušča nujna usposabljanja pilotov in članov posadk helikopterjev.

Prepoved “operativnih nalog”

Iz ministrstva so mu odgovorili, da morajo posadke vsaj enkrat letno opraviti usposabljanja na simulatorjih. V lanskem letu so jih izvedli v običajnem obsegu. Ker je zmanjkalo denarja so s prerazporeditvami med proračunskimi postavkami za vaje pilotov lani zagotovili dodatnih 152.000 evrov.

Še bolj se pa je zapletlo letos, ko bi se moral del posadk usposabljati že januarja. Tudi letos so denar, ki ga je bilo v proračunu premalo, poiskali s prerazporeditvami, a ker postopek javnega naročanja še poteka, so zamudili januarska usposabljanja, zaradi česar del pilotov trenutno ne sme leteti. Zapisali so:

 

Koliko pilotov ne sme leteti, v odgovoru Kordišu iz ministrstva niso zapisali. Takoj po sklenitvi pogodbe, kar se bo verjetno zgodilo v marcu, bodo ti piloti odšli na usposabljanja in lahko spet poleteli, so še zapisali iz obrambnega ministrstva.

 

 

Finančno težo usposabljanj pilotov in težave, ki jih imajo, pa so ponazorili s tabelo:

 

Exit mobile version