Site icon Spletni časopis

Verjamem le raziskavam, ki jih sam ponaredim

Ljubljana – Rezultati različnih raziskav javnega mnenja, celo tistih, ki so narejene praktično hkrati,  se v Sloveniji zelo razlikujejo.  Zadnji objavljeni na dveh televizijah, kako bi volivci volili zadnjo nedeljo, sta lep primer. Po raziskavi, katere rezultate je objavil Planet TV, največje vladne stranke SMC, ki jo vodi Miro Cerar, sploh ni med prvo trojko. Po drugi, ki jo je objavila javna televizija, v prvi trojki ni opozicijske Združene levice.

Stranka Združena levica sicer ne obstaja. Gre za koalicijo več strank in gibanj, ki so na prejšnjih parlamentarnih volitvah nastopile skupaj. Obstaja pa poslanski klub s tem imenom, ki ga vodi Luka Mesec, ki je predsednik Iniciative za demokratični socializem (IDS).

 

Stavek, da je pametno verjeti le raziskavam javnega mnenja, ki jih sam ponarediš, pripisujejo različnim avtorjem, tudi britanskemu državniku Winstonu Churchillu, ki je imel kot minister Velike Britanije pomembno vlogo ob koncu prve svetovne vojne in v povojnem revolucionarnem dogajanju v Rusiji, ko je podpiral upornike proti revoluciji; še pomembnejšo vlogo pa je imel v drugi svetovni vojni, ko je bil premier.

Prve tri stranke po raziskavi Ninamedie, rezultat je objavila TV Slovenija, so SDS Janeza Janše, SMC Mira Cerarja in SD Dejana Židana. Po hkrati objavljeni raziskavi Episcentra za Planet TV, pa je vrstni red: SDS Janeza Janše, SD Dejana Židana in ZL, ki nima jasnega predsednika.

Da so raziskave bolj kazalnik dogajanja, ki ni posebej resen, je pokazala cela vrsta volitev.

Skoraj vsakič so napovedi razpleta, ki so jih objavili mediji, namreč dramatično zgrešile.

Exit mobile version